Close

Luftrenare för pollenallergi

Pollen

Luftrenare minskar symptomen vid pollenallergi

Forskning visar att luftrenare för inomhusbruk kan minska allergiska reaktioner genom att rensa inomhusluften från pollen. Att filtrera luften från pollen i en miljö där man befinner sig mycket, exempelvis på sin arbetsplats, lindrar symptomen för pollenallergi avsevärt.


Om pollenallergi

Pollen är ett gulaktigt fint pulver som får växter att föröka sig. Det sprids genom vinden och via insekter, fåglar och djur. När du andas in pollen försöker kroppen att göra sig av med det, och vid pollenallergi är det immunsystemet som ger en överreaktion av det protein som finns i pollen. Kroppen bildar då allergiantikroppar, vilket leder till att man får rinniga ögon, snuva, nysningar, det börjar klia i halsen och andra liknande symtom. I Sverige är det ungefär 30 procent av befolkningen som har pollenallergi. Det finns flera sätt att lindra besvären och undvika pollen, däribland att användare luftrenare eller medicinering.

Allergisk


Allergiker

Vad är pollen?

Pollen finns på de flesta platser på jorden året om och är en en så kallad allergen (ett ämne som skapar allergiska reaktioner). I Sverige kommer trädpollen på våren, gräspollen på sommaren och på hösten sprids gråbopollen. Pollen tar sig även in när man har stängda fönster och det sätter sig i håret, på skor och kläder och i pälsen på husdjur. Pollen kan också komma in genom luftventiler. Genom de klimatförändringar som sker ökar utbredningen av växter som producerar pollen och samtidigt förlängs deras växtsäsonger. Detta leder till att fler blir pollenallergiker och många får allt svårare allergiska reaktioner.


Så här skyddar du dig!

Pollenallergier kan få en att känna sig hängig och slö, men det finns sätt att skydda sig! Det främsta tipset är att följa din läkares råd för att lindra ifall du har pollenallergi, samt hålla koll på pollenprognoserna. En luftrengörare rensare luften inom hus effektivt på pollen. Att ha stängda fönster minskar också risken att pollen kommer inomhus och ökar också effektiviteten av luftrengörare. Att byta kläder när du kommer inomhus är också ett bra sätt att minska mängden pollen som kommer in, och undvik att ta in påskris och andra växter under pollenperioden.

Allergibesvär